‘GEWONE VOLK’ DOMINEERT DEMOCRATISCHE CONVENTIE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHARLOTTE (GPD) – Delores Rozier uit South Carolina kijkt nog eens naar haar teennagels waar ze met witte, rode en blauwe nagellak het logo van de Obama-campagne op heeft gelakt, alsof ze zoekt naar bevestiging van wat ze wil gaan zeggen. ,,Na deze week is de herverkiezing van Barack Obama onvermijdelijk.” De zwarte dame weet het zeker: de conventie van de Democratische partij is het keerpunt in de campagne.
En na de eerste avond van de het partijcongres in Charlotte, North Carolina, met als toetje de speech van First Lady Michelle Obama zou ze zo maar gelijk kunnen krijgen. De sprekers deden wat er van hen verwacht werd: het enthousiasmeren van de achterban met thema’s als vrouwen- en homorechten en het omarmen van de middenklasse.
De speech van Michelle stak er met kop en schouders bovenuit. Slaagde Mitt Romney’s echtgenote Ann er vorige week in om haar man menselijk over te laten komen, Michelle wist Romney – zonder hem bij naam te noemen – neer te zetten als wereldvreemd en portretteerde haar man als man van het volk, die niets liever wil dan van de VS een beter land maken, met eerlijke kansen voor iedereen.
Moest je op de door blanke, oudere en vooral rijke Amerikanen gedomineerde Republikeinse conventie in Tampa, Florida zwarte Amerikanen nog met een lampje zoeken, Charlotte is letterlijk kleurrijk: de Time Warner Arena zit vol Afro-Amerikanen, Aziatisch-Amerikanen en Latino’s. Veel jongeren en mensen met een kennelijk niet zo goed gevulde beurs.
Om ook die laatste groep aan te spreken, nodigden de Democraten Julián Castro uit als één van de belangrijkste sprekers op de openingsavond. De Mexicaans-Amerikaanse burgemeester van San Antonio werd geïntroduceerd door zijn eeneiige tweelingbroer Joaquin, ook politicus. Castro maakte indruk met een sprankelende en vlotte speech die af en toe deed denken aan de toespraak die in 2004 in één klap een ster maakte van Barack Obama, een tot dan toe volstrekt onbekende politicus uit Illinois.
Uit die tijd, toen Obama in de senaat van zijn thuisstaat zat, kent Patty Brown-Barnes de hem nog. ,,Ik ben al jaren politiek actief en sprak toen vaak met hem. Nu moet je weten dat ik een nogal pittig type ben. ‘Patty’, begon hij dan, terwijl hij een kalmerend klopje op mijn hand gaf ‘zo bereik je niks hoor.’ Obama heeft me echt geleerd hoe ik op een rustige manier mijn punt moet maken. Bij mij kan hij niks fout doen.”
Nee, kritiek wordt bewaard voor Romney, die beloofd heeft dat hij Obama’s hervorming van de gezondheidszorg zal terugdraaien. Voor gedelegeerde Pat Trost-Brooks uit Ohio, een staat waar zowel Romney als Obama vechten om er op 6 november de meerderheid te behalen, is dat een schrikbeeld. ,,Ik ben lerares zag het zo vaak in mijn klas: kinderen met keel- of oorontsteking die niet naar de dokter konden omdat ze geen zorgverzekering hebben. Obama heeft daar een einde aan gemaakt.”
Trost-Brooks denkt ook dat de VS onder president Romney slecht is voor zwarte Amerikanen. ,,Hij wil ons terugsturen naar de jaren zestig, de jaren van vóór de burgerrechten, door het bijvoorbeeld met strenge identificatieregels moeilijker te maken voor zwarte Amerikanen om te stemmen.” Fel: ,,Maar wíj laten ons niet terugsturen.”