HOMORECHTEN SYMBOLISCH STOKPAARD DEMOCRATEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHARLOTTE (GPD) – Ze steunen Barack Obama volledig, benadrukt Jerry Gardner, terwijl hij zijn arm om de schouder slaat van Eric LaMonica, zijn partner. LaMonica draagt hun zeven maanden oude dochter Ellie op zijn arm. Het stel is veertien jaar geleden naar Charlotte verhuisd en is blij dat de president ‘hun’ stad heeft uitgekozen voor zijn partijconventie.
Over het moment waarop Gardner het trotst was om Obama als president te hebben hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dat was toen hij zich in mei uitsprak voor het homohuwelijk. Natúúrlijk had ik liever gehad dat hij dat eerder had gedaan, maar ik ben er van overtuigd dat hij zijn uitspraken bewust heeft gedaan op het moment dat hij dacht dat de tijd er rijp voor was.”
De Democraten presenteren zich als de partij voor de vrouwen, Latino’s en homoseksuelen. De partij keurde het homohuwelijk goed en hoewel dat document vooral symbolisch is, zien homorechtenactivisten het als een stap in de goede richting. In zes van de vijftig staten waaruit Amerika bestaat én in het hoofdstedelijke district mogen homoseksuelen met elkaar trouwen.
Maar voor Gardner en LaMonica zit een trouwdag er niet in, terwijl ze dat dolgraag zouden willen. ,,Onze staat heeft in mei een amendement aangenomen dat huwelijken én geregistreerde partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht expliciet verbiedt”, zegt Gardner. North Carolina is daardoor één van de 29 staten met een ban op huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen. Daarnaast definiëren 42 staten het huwelijk als een verbintenis tussen één man en één vrouw.
Het zal Obama niet lukken om het homohuwelijk in de hele VS te legaliseren, realiseren Gardner en LaMonica zich. ,,Er is helaas nog te veel weerstand tegen, maar we beseffen wel dat het onder Mitt Romney voor ons niet beter zal worden.”