VERDRIET OM AFGELASTEN STADIONSPEECH OBAMA

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHARLOTTE (GPD) – De bijna zesjarige tweeling Dylan en Devden Ferguson stond zeven uur in de rij om kaartjes te bemachtigen voor de toespraak van president Barack Obama in het gigantische American football-stadion (zonder dak) in Charlotte. Helemaal voor niks: vanwege voorspelde regen en onweer is de speech verplaatst naar het veel kleinere basketbalstadion (met dak) van de stad in North Carolina.
Hoewel de teleurstelling in de hele stad voelbaar is – duizenden vrijwilligers uit het ganse land hadden vrij genomen van hun werk om in ruil voor een aantal dagen werk kaarten te bemachtigen voor de grande finale – was de deceptie misschien nergens dan als bij Dylan en Devden. ,,We hebben 7 uur in de rij gestaan voor Obama en hadden voor hem ook best een paar uur in de regen willen staan”, bezweert hun moeder Heather, die de teleurstelling van haar zoons deelt.
De twee bezochten in hun jonge leven al meer politieke bijeenkomsten dan menig volwassene, vertelt Heather. Dylan lijdt aan een zeldzame aangeboren ziekte. De zorgverzekering weigerde zijn behandeling te vergoeden. Met behulp van een politicus uit het Huis van Afgevaardigden in North Carolina werd een wet gemaakt die zorgverzekeraars verplicht de kosten van Dylan en andere patiënten te dekken.
Die bevriende politicus hoorde hoe ontgoocheld de kinderen van Heather waren. Als pleister op de wonde gaf zij hen kaarten voor de speech van oud-president Bill Clinton. Toen na afloop van zijn vlammend betoog van bijna vijftig minuten – ver na kinderbedtijd – ook nog eens president Obama op het podium verscheen, was het verdriet bij Dylan en Devden al bijna weg.