DEGELIJKE SPEECH OBAMA OP SLOTAVOND VOL HOOGTEPUNTEN

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHARLOTTE (GPD) – ,,Ons pad voor Amerika is zwaarder, maar het leidt naar een betere plek. De weg is langer, maar we leggen hem samen af. Ik vraag jullie om voor die toekomst te kiezen.” Omringd door een zee van bordjes met ‘Forward’ (voorwaarts) en wapperende Amerikaanse vlaggetjes zette Barack Obama zijn visie voor een tweede termijn uiteen op de laatste avond van de Democratische conventie. Hij beloofde meer banen in de productiesector, het terugdringen van het begrotingstekort en meer leraren.
Naar de afsluitende toespraak van Barack Obama werd de hele week uitgekeken. De president sprak eerlijk en recht uit zijn hart, oordeelde Alexis Bledel na afloop. De Hollywoodactrice, bekend van de series Gilmore Girls, waar ze Rory Gilmore speelde, en Mad Men, is één van de beroemdheden die campagne voert voor Obama. Ze wilde per se zelf bij de conventie in Charlotte zijn. ,,Het is mijn taak om de jonge mensen naar de stembus te krijgen, net zoals in 2008. Ik denk dat het gaat lukken, ik voelde vanavond zoveel enthousiasme in het publiek.”
Aan geestdrift in de Time Warner Cable Arena in Charlotte schortte het ook niet. De menigte klapte hun handen al vroeg op de avond blauw en schreeuwde hun kelen schor. Of het nu zangeres Mary J. Blige was, voormalig gouverneur van Michigan Jennifer Granholm, oud-presidentskandidaat en senator John Kerry of vicepresident Joe Biden: het leek alsof het enthousiasme per spreker toenam. ,,Het is mijn doel om aan het eind van de avond mijn stem kwijt te zijn!”, gilde een vrouw in het publiek.
Misschien dat het door de overkill aan hoogtepunten kwam dat wat het echte hoogtepunt had moeten zijn tegenviel. Obama’s speech was degelijk, zonder verrassingen. Het leek een aaneenrijging van bekende passages uit toespraken die Obama eerder hield. ,,De tijden zijn veranderd. Ik ben niet langer een kandidaat, ik ben de president”, sprak hij bijna verontschuldigend. Het kon niet voorkomen dat een aantal mensen al tijdens Obama’s toespraak de zaal verliet.
Allan en Susan Sparks, die speciaal voor de conventie uit Oklahoma zijn gekomen, zaten daar niet bij. Zij vonden de speech ‘helemaal goed’. ,,Deze paar dagen zullen Obama een flinke duw in de peilingen geven.” Maar op de vraag welke spreker het echtpaar het beste vond, klonk één naam in koor – en het was niet die van Obama. Nee, Bill Clinton was de allerbeste.
De oud-president sprak een dag voor Obama en knapte voor hem het vuile werk op. Hij schilderde de Republikeinen af als een partij die gedomineerd wordt door de rechtervleugel; het deel van de partij dat haat koestert jegens Obama.
Dat wil niet zeggen dat de Democraten warme gevoelens koesteren voor Obama’s Republikeinse rivaal Mitt Romney. ,,Romney zal de middenklasse om zeep helpen”, zegt Larry Murray van de Steelworkers Union, de grootste vakbond in de VS. ,,Ik ben na de speech van Obama meer dan ooit overtuigd dat Obama de middenklasse zal helpen.”

Kader
Voor een emotioneel moment zorgde oud-congreslid Gabby Giffords, die in januari 2011 zwaargewond raakte bij een schietpartij in Tucson. Zij kwam, ondersteund door hartsvriendin en Democratisch partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz, het podium op om de belofte van trouw af te leggen. Het publiek toonde hun bewondering voor haar met een staande ovatie, terwijl ze ‘Gabby, Gabby, Gabby’ scandeerden.