KEUS IS HELDER: GEDULD OF NIEUWE ‘CHANGE’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
CHARLOTTE (GPD) – Laat Barack Obama zijn karwei afmaken. Dat was de boodschap van de Democratische conventie. Vrij naar de CDA-campagne die Ruud Lubbers in 1986 aan de man bracht. De Democraten weten dat ze de begeestering over ‘hope’, ‘change’ en ‘yes we can!’ uit 2008 niet meer terugkrijgen. Obama bleek geen verlosser, maar gewoon een mens, die te maken kreeg met tegenstand in het congres en een gepolariseerd land. Dus gooien de Democraten het over een andere boeg: Heb geduld, de president is heus de beste keus voor het land, het duurt alleen wat langer.
Dat terwijl de Republikeinen vorige week op hun conventie betoogden dat de koers die Obama voorstaat slecht is voor het land, geen banen schept en de staatsschuld omhoog stuwt. Obama, zo betogen zij, heeft zijn kans gehad en verspeeld. Het is tijd voor verandering. Dat is de keus waarmee de Amerikaanse kiezer geconfronteerd wordt: een tweede kans voor Obama of een nieuwe ‘change’, dit keer met Mitt Romney in het Witte Huis.
De Democraten veegden de vloer aan met dat Republikeinse argument. ,,Nu zeggen ze: na vier jaar is onze troep nog niet opgeruimd, dus laat ons het maar weer overnemen”, sprak oud-president Bill Clinton. ,,Dat mogen we niet laten gebeuren.” Ook Obama vroeg om meer tijd: vier jaar bleek te kort om alle problemen op te lossen.
Nu middels de conventies de échte campagne is begonnen, volgt komende twee maanden het grote werk. Tot de verkiezingsdag op 6 november zullen Romney en Obama op talloze bijeenkomsten verschijnen in de staten waar zij in de peilingen nek-aan-nek gaan.
De aandacht zal zich vooral richten op de drie debatten in oktober omdat bijna het hele land dan meekijkt. Romney, bekend om zijn houterigheid en de onhandige uitspraken die hij soms doet, zal daar op moeten boksen tegen het spreektalent van Obama. Romney sloot zich deze week drie dagen op in Vermont om alvast een begin te maken met de voorbereiding.
Romney weet ook dat een groot deel van de kiezers gedesillusioneerd is over beloftes die Obama niet waar kon maken. Peilingen laten zien dat de meeste Amerikanen denken dat Romney de beste plannen heeft om de economie er weer bovenop te helpen, al werd er op de conventie minder over beleid gesproken dan bij de Democraten. De partij van Obama ontplooide een slimme strategie waarin ze ‘gewone’ Amerikanen over de gevolgen van het door hem ingezette beleid lieten praten én over wat er zou gebeuren als Romney dat terug zou draaien.
Amerikanen zullen zich immers voor een gang naar de stembus afvragen of ze beter af zijn dan vier jaar geleden. Het campagneteam van Obama ontweek die vraag maandag nog, om er dinsdag volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Maar wat vindt het volk? Als het antwoord voor hen ‘nee’ is, wil dat niet direct zeggen dat ze op Romney zullen stemmen, maar wel dat ze mogelijk thuisblijven. Dat is voor de Democraten de grootste uitdaging, zorgen dat ontgoochelde kiezers dat niet doen.