STEM ANDERS, STEM HANK

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Hank voert een overzichtelijke campagne met drie standpunten: banen scheppen in zijn thuisstaat Virginia, steun voor de dierenbescherming en een einde aan negatief campagnevoeren. Hank wil de senaat in. Dat willen er meer, maar Hank is uniek. Hank is een kat die sinds begin dit jaar campagne voert, vooral op internet. Zijn Facebook-pagina heeft inmiddels 26.000 ‘likes’ en op Twitter heeft hij bijna tweeduizend volgers.
Zijn eigen website hankforsenate.com, vol foto’s van Hank met een dromerige blik in zijn groene ogen en een stropdas of vlinderstrikje om zijn pluizige nek, vertelt het levensverhaal van de Maine Coon-kater: de zoon van een alleenstaande moeder werd in het asiel gered van ‘een spuitje’ toen hij drie weken oud was. Er staat ook een telefoonnummer op de site.
,,Hank for Senate”, klinkt het professioneel aan de andere kant van de lijn. ,,Ik verbind u door met Hanks campagneleider.”
Dat blijkt Matthew O’Leary te zijn, de man die Hank als kitten samen met zijn partner Anthony in huis nam. ,,Hank was altijd al geïnteresseerd in politiek”, klinkt het bloedserieus.
Vier jaar geleden zette O’Leary, die fotograaf is, voor de grap borden met de foto van zijn kat in de berm voor de lokale verkiezingen in Virginia. Hank kreeg negen stemmen, van mensen die de naam ‘Hank’ zelf op het stembiljet invulden – dat mag in de VS. O’Leary: ,,Hank besloot toen dat de verkiezing voor de senaat de volgende stap zou zijn.”
Uiteraard is Hanks kandidatuur één grote aanklacht tegen het huidige politieke klimaat in de VS.

,,Een kat zou een betere senator zijn dan welke politicus dan ook. Alle donaties die Hank krijgt, worden voor de volle honderd procent afgedragen aan dierenbeschermingsorganisaties. Als andere kandidaten hun geld ook aan goede doelen zouden geven, dan zouden ze pas echt een positieve verandering in het land kunnen bewerkstelligen.”
Volgens de regels moet een kandidaat dertig zijn, Hank is pas negen.
,,Maar omgerekend naar mensenjaren is Hank 52”, becijfert O’Leary. Toch weigerde Virginia Hank op het stembiljet te zetten, wegens ‘niet-menselijkheid’. Kiezers moeten op 6 november Hank zelf op het stembiljet schrijven als ze op hem willen stemmen.
,,Hank vecht voor iedere stem. Campagnevoeren valt hem zwaar. Hij eist voortdurend stukjes kaas als snack en hij heeft geen tijd meer om achttien uur per dag te slapen. Maar hij is ervan overtuigd dat hij daar weer alle tijd voor heeft als hij eenmaal senator is.”