DE AMATEURISTISCHE FILM DIE HET GEWELD ONTKETENDE

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Voor de meeste Amerikanen is 11 september een dag van plechtig stilstaan bij de aanslagen van 2001. Voor pastor Terry Jones uit Florida is het ‘internationale veroordeel Mohammed-dag’, een dag die hij aangreep om een film te promoten Innocence of Muslims (onschuld van moslims).
De vermeende schrijver en regisseur Sam Bacile (52) is na de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij vier Amerikanen de dood vonden, ondergedoken. In zijn film schildert hij de profeet Mohammed af als een moordzuchtige, gewelddadige rokkenjager die kindermisbruik goedkeurt. ,,De islam is een kankergezwel”, zei hij er eerder over. ,,Het is een politieke film, geen religieuze film.” Op YouTube is sinds 2 juli de trailer van bijna veertien minuten te zien, recent werd een Arabisch nagesynchroniseerde versie geplaatst. In het voorfilmpje komt de in totaal twee uur durende film amateuristisch over.
Toch zou de vermeende filmmaker Bacile, die zegt in Californië als vastgoedontwikkelaar te werken, een budget van vijf miljoen dollar hebben gehad voor het maken van de film. Hij draaide de film in de drie zomermaanden van 2011 met 59 amateur-acteurs. Bacile zou het bedrag naar eigen zeggen bij elkaar hebben gekregen dankzij gulle donaties van honderd Joden. Hij wil niet zeggen wie zijn geldschieters zijn.
De totale film werd slechts één keer vertoond in een bijna lege bioscoop in Hollywood, vertelde Bacile woensdag vanaf een geheime locatie aan persbureau AP. Bacile werd voor de opnames door een consultant die hij had ingehuurd gewaarschuwd dat hij zich op glad ijs begaf. Door de film zou hij mogelijk ‘de nieuwe Theo van Gogh’ kunnen worden.
De film werd niet alleen door Jones – die in 2010 en 2011 dodelijk geweld in Afghanistan ontketende omdat hij in zijn kerk met vijftig volgelingen dreigde Korans te verbranden – aangeprezen. Ook de in Californië woonachtige Morris Sadek, een koptische christen uit Egypte, steunt de rolprent.
Sadek stelt dat de film niet alleen de draak steekt met Mohammed, maar bijvoorbeeld door de onderdrukking van koptische christenen in Egypte laat zien hoe repressief de islam is. In Egypte, waar een woedende menigte de Amerikaanse en Nederlandse ambassades bestormden, wezen conservatieve media Sadek aanvankelijk aan als de filmmaker.
Bacile, de zegt de filmmaker te zijn, leek zich in het AP-interview niet verantwoordelijk te voelen voor de aanval in Libië en de rellen in Egypte. ,,De beveiliging van de ambassades is slecht. Daar moet Amerika iets aan doen.”

NB: Sam Bacile bleek een dag na publicatie niet te bestaan. Het bleek een schuilnaam van de werkelijke filmmaker, de koptische christen Nakoula Basseley Nakoula van Egyptische komaf.