‘METROSTATIONS NIET DE PLEK VOOR ANTIJIHADPOSTERS’

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Richard Northcutt fronst de wenkbrauwen achter zijn hoornen brilmonteur. Hardop leest de zestiger de tekst op de poster voor: ,,In elke oorlog tussen de beschaafde mens en de wilde steun je de beschaafde mens. Steun Israël, versla jihad.” Wéér die gefronste wenkbrauwen.
Dan steekt de New Yorker van wal: ,,Dit is een metrostation. Dit is niet de plek voor politieke standpunten.” Northcutt is in de avondspits onderweg naar huis na een bezoek aan de rechtbank als jurylid. ,,In mijn jury zat een moslim, een imam. Hij legde uit dat jihad niet altijd heilige oorlog betekent, maar juist een strijd tegen verleidingen en een zoektocht naar het ware geloof. Ik ben vóór vrijheid van meningsuiting, maar deze poster werkt allemaal misvattingen in de hand.”
Op het grote metrostation van Times Square, waar acht metrolijnen samenkomen, is het altijd druk. Tussen de mensen die de Bijbel duiden en anderen die voorbijgangers willen bekeren tot de Scientologykerk hangen zoals altijd reclameposters die de nieuwste films en tv-series promoten. Sinds deze week hangt daar ook een bijzondere poster tussen: een anti-jihadposter. De reclame is een initiatief van Pamela Geller, de Amerikaanse vriendin van PVV-leider Geert Wilders die de American Freedom Defense Initiative runt. De New Yorkse transportautoriteit MTA deed de posters aanvankelijk in de ban, maar Geller stapte met een beroep op de vrijheid van meningsuiting succesvol naar de rechter. De reclameruimte kost haar zesduizend dollar (4640 euro) voor een maand.
Op sommige metrostations is de poster voorzien van een sticker met ‘racistisch’, maar die op Times Square is nog ongeschonden. Althans, tot de Egyptisch-Amerikaanse activiste Mona Eltahawy de poster dinsdagavond met een spuitbus rode verf te lijf ging. ,,Als deze poster vrijheid van meningsuiting is, is het bekladden dat ook”, stelde ze volgens tabloid New York Post voor ze werd gearresteerd. De posters hangen nu op tien metrostations in Manhattan, eerder werden ze al op stadsbussen in San Francisco geplakt. Ook in de hoofdstad Washington zijn de posters gepland, maar daar heeft de transportautoriteit het plakken van de plakkaten vanwege de gevoeligheid uitgesteld. Geller stapt ook daar naar de rechter, zo stelde ze dinsdag.
Die gevoeligheid begrijpt Northcutt. ,,De posters gooien olie op het vuur dat al brandt dankzij de anti-islamfilm.” Hij had het beter gevonden als de boodschap was gestopt bij ‘steun Israël’. ,,Al vind ik persoonlijk dat de Amerikaanse regering Israël genoeg steunt. Maar waarom moet de islam er nu weer bijgehaald worden?” Nora Campbell wandelde zoals bijna alle forenzen eerder op de dag langs de poster zonder dat de boodschap haar opviel. ,,Ik ben helemaal voor vrijheid van meningsuiting”, zegt ze na het lezen van de tekst. ,,Maar alsjeblieft: niet hier. Dit is zo’n gevoelig onderwerp. We zijn helemaal niet in oorlog met de islam. We moeten mensen niet tegen ons in het harnas jagen. Vooral niet in deze stad.”