ZOALS COLORADO STEMT, STEMT MISSCHIEN HET HELE LAND

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
DENVER (GPD) – Paul Williamson weet het nog niet. De Vietnam-veteraan is maandagavond naar de campagnebijeenkomst van Mitt Romney in het luchtvaartmuseum van Denver gekomen om de ‘plussen en minnen’ van de Republikeinse presidentskandidaat te turven. Donderdag gaat hij hetzelfde doen bij een evenement van de Democratische president Barack Obama in de stad in de Amerikaanse staat Colorado.
,,Van meneer Romney waardeer ik zijn ervaring in het bedrijfsleven en zijn economische plan. Meneer Obama is een hele goede leider en hij heeft charisma.” Zijn keus drukt als een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van Williamson. ,,Colorado is een ‘swing state’. Mijn stem kan het verschil maken.”
In verkiezingstijd worden de vijftig Verenigde Staten ingekleurd in rood en blauw. Die kleuren staan voor de partijen: rood hoort bij de Republikeinen, blauw is de kleur van de Democraten. Maar Colorado is een paarse staat: een onbesliste mengeling van rood en blauw.
Waren er aan het begin van de campagne nog twaalf van die zwevende staten, nu zijn er – als we de peilingen moeten geloven – nog een handjevol over. Daarmee is Colorado plots ‘the swingiest of swing states’, de ‘battleground of battleground states’. De Amerikaanse media komen superlatieven tekort: Colorado is de sleutelstaat die wellicht de grootste sleutel in handen heeft.
Om de verkiezingen te winnen, moeten de kandidaten 270 kiesmannen verzamelen. Iedere staat krijgt naar verhouding van het aantal inwoners een aantal kiesmannen toebedeeld. Hoewel Colorado – groot in omvang – ‘slechts’ negen kiesmannen heeft, kan de staat op 6 november cruciaal blijken, zegt politicoloog Seth Masket van de Universiteit van Denver. ,,In een scenario waarin Romney zowel North Carolina als Florida wint en Obama in Ohio zegeviert, geeft Colorado de doorslag.”
Dat was een jaar of tien geleden nog anders. Masket: ,,Toen was Colorado nog bloedrood.” Maar de bevolking is veranderd. Gelokt door de belofte van betaalbare woningen verhuisden mensen uit Californië, Oregon en Washington naar de Rocky Mountainsstaat. ,,Allemaal Democraten.” Ook werd Colorado de laatste jaren overspoeld door ‘nieuwe Amerikanen’, vooral uit Mexico en Midden-Amerikaanse landen. Ook die stemmen vrijwel allemaal Democratisch.
Zo wist Obama in 2008 in Colorado te winnen. Het was de staat waar Barack Obama eerder dat jaar zijn nominatie tot presidentskandidaat accepteerde. Ryan Call ziet hem nog staan, in Denver, voor de Griekse pilaren die als decor van de Democratische conventie dienden. De voorzitter van de Republikeinse partij in Colorado gebruikt de beloftes die hij toen aan het Amerikaanse volk deed nu tegen hem. ,,Hij heeft ze niet waargemaakt.”
Vier jaar later vervult Denver morgen (woensdag) als gaststad van het eerste presidentsdebat wéér een belangrijke rol. Republikein Call is ervan overtuigd dat de peilingen een paar dagen na dat debat in het voordeel van zijn partijgenoot Romney zullen uitpakken. ,,Obama heeft meer charisma dan iemand zou mogen hebben, maar ik kies liever voor iemand die capabel is.” Daarvan moet Romney zwevende kiezers als Williamson bij het debat morgen (woensdag) proberen te overtuigen. Bij de campagnestop in Denver was hij in ieder geval al in vorm.