HOE DE FBI ONBEDOELD PETRAEUS TEN VAL BRACHT

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Dat een machtige man een affaire heeft, is niks nieuws. Maar dat die buitenechtelijke relatie door de FBI aan het licht komt, is wel bijzonder. Het overkwam voormalig CIA-baas David Petraeus.
De federale politie deed niet eens onderzoek naar de gevierde oud-generaal, die zijn sterren verdiende in Irak en Afghanistan. Petraeus (60), 37 jaar getrouwd met jeugdliefde Holly en vader van twee kinderen, had na zijn vertrek uit de Amerikaanse strijdkrachten en als CIA-directeur een relatie met de twintig jaar jongere Paula Broadwell. Zij had lange tijd veel contact met de generaal en schreef zijn biografie ‘All in’.
Dat was allemaal wellicht geheim gebleven als Broadwell geen serie dreigmails had gestuurd naar een andere vrouw, de 37-jarige Jill Kelley uit Florida. In de mails beschuldigde Broadwell Kelley van ongepast flirtgedrag. Kelley schakelde een bevriende FBI-agent in, en zo kwam de zaak aan het rollen. Want tijdens dat onderzoek naar ‘cyber stalking’,stuitte de federale politie op expliciete correspondentie tussen Broadwell en een man met een Gmail-adres. De FBI dacht aanvankelijk dat de persoon, die een schuilnaam gebruikte, zich enkel voordeed als de CIA-baas. Het bleek Petraeus zelf.
Het hebben van een affaire is geen misdrijf. Oud-CIA-directeur Allen Welsh Dulles zou volgens zijn zus tijdens zijn loopbaan meerdere minnaressen hebben gehad. Maar een geheime relatie zet de deur op een kier voor chantage. Oud-FBI-baas J. Edgar Hoover maakte er zelfs een sport van om affaires van politici tegen hen te gebruiken.
De vraag die nu op ieders lippen brandt, is of de vrijdag na net een jaar als CIA-directeur opgestapte Petraeus tussen de lakens ook staatsgeheimen met Broadwell deelde. Tijdens een speech die zij eind oktober gaf, leek zij voor het publiek onbekende details te geven over de aanslagen op 11 september 2012 in het Libische Benghazi, waarbij vier Amerikanen om het leven kwamen. Over die kwestie zou Petraeus deze week getuigen in het congres. Wellicht in een poging de geruchten te ontkrachten, verwees de CIA de lezing van Broadwell naar het rijk der fabelen.
Het onderzoek naar Petraeus en de conclusies waren bekend bij de FBI en bij de top van het ministerie van justitie, maar ze werden buiten het zicht gehouden van politici in Washington. Zelfs voor de commissies die zich met de inlichtingendienst bezig houden, kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Alleen de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor, bevestigde dat hij eind oktober werd getipt over de misstap van Petraeus door een FBI-medewerker.
Sinds Dwight Eisenhower hebben de Verenigde Staten geen generaal als president gehad. Petraeus was voorbestemd om in zijn voetsporen te treden. De zoon van een vader die uit Franeker kwam, werd zelfs al genoemd als ‘running mate’ van Mitt Romney. Voor de Republikeinen zal president Petraeus een droom blijven. De carrière van Amerika’s beroemdste nog levende generaal is nu voorbij.