‘GENERAL-GATE’ BLAMAGE VOOR KRIJGSMACHT VS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Niet alleen voormalig CIA-baas en oud-generaal David Petraeus, maar ook zijn opvolger als bevelhebber in Afghanistan, generaal John Allen, zou mogelijk een scheve schaats gereden hebben. In het onderzoek naar Petraeus heeft de FBI tussen de 20 en 30 duizend pagina’s aan ‘mogelijk ongepaste’ e-mails gevonden tussen Allen en Jill Kelley, de vrouw die de hele zaak aan het rollen bracht.

– Hoe zit het nu?
De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Petraeus (getrouwd, twee kinderen) bleek een affaire te hebben met zijn biografe, Paula Broadwell. Dat werd duidelijk na een FBI-onderzoek naar dreigmails die Broadwell (getrouwd, twee kinderen) stuurde naar een andere vrouw, Jill Kelley, die zij zag als een bedreiging voor haar relatie met Petraeus. Terwijl FBI-agenten net klaar waren met de huiszoeking in de woning van Broadwell, werd bekend dat Kelley iets zou met generaal Allen (58) zou hebben. Die was van 2008 tot 2010 de rechterhand van Petraeus bij het Central Command in Tampa, dat het bevel voert over alle Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Noord-Afrika. Kelley (37) woont met man en drie kinderen in Tampa. En Allen (ook getrouwd, twee kinderen), die ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan, was voorgedragen om de hoogste NAVO-commandant in Brussel te worden. Die nominatie is door president Obama vooralsnog in de ijskast gelegd.

– Wat betekent dit voor het aanzien van de Amerikaans krijgsmacht?
Er wordt in de VS wat lacherig over gedaan – ‘dat krijg je als je hetero’s toelaat in het leger’ en ‘dit is geen driehoeksverhouding, maar een liefdespentagon’ (naar het vijfhoekige gebouw van het ministerie van defensie) -, maar voor een militaire macht die internationaal zo hoog in aanzien staat, is het een grote blamage. Viersterren generaals van wie integer en professioneel gedrag wordt verwacht, horen zich zo niet te gedragen.

– Maar veel mensen gaan toch vreemd? Waarom is dit dan kwalijk?
Buitenechtelijke relaties zijn volgens het militair recht onder bepaalde omstandigheden strafbaar. Bovendien waren de betrokken (ex-)generaals niet de minsten: Petraeus gaf leiding aan de steeds meer militair opererende CIA, die aanvallen met onbemande vliegtuigjes (drones) coördineert. Allen voert het bevel over alle NAVO-troepen in Afghanistan. Het is duidelijk dat de mannen beschikten over geheime informatie die niet in verkeerde handen mag vallen.

– Hoe straalt dit af op Obama?
Hij werd pas na zijn herverkiezing geïnformeerd, terwijl het onderzoek al aan het begin van de zomer begon. Het was ook koren op de molen van Republikeinen, die meenden dat ‘general-gate’ bewust buiten de verkiezingscampagne werd gehouden. Maar voor Obama is er ook een ander probleem: hij zal de komende tijd geschikte vervangers moeten vinden voor de topmilitairen, die hij dacht te kunnen vertrouwen.

– En wat is de rol van de FBI?
Daar bestaat onduidelijkheid over. Is het normaal dat de federale politie na een verzoek van een privépersoon zo’n grootschalig onderzoek gelast? Hoe dan ook speelt de FBI een merkwaardige rol. De bevriende agent waaraan Kelley vroeg een onderzoek te starten, stuurde haar vervolgens foto’s van zijn ontblote bovenlijf. Hij werd van de zaak gehaald, en zou toen uit rancune de Republikeinse leider in het congres hebben ingeseind. Federale agenten horen niet te praten over een nog lopend onderzoek.