‘SECRET SANDY’ BRENGT GETROFFEN FAMILIES KERSTCADEAUS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Secret Santa’s – geheime kerstmannen – die rond de feestdagen anoniem cadeaus geven, zijn in de Verenigde Staten een bekend fenomeen. Maar nu is er ook Secret Sandy.
Twee vrouwen, één uit New York en één uit New Jersey, die orkaan Sandy hebben meegemaakt zijn Secret Sandy begonnen. Op een website ‘koppelen’ ze cadeaus aan gezinnen die vanwege de superstorm wel iets extra’s kunnen gebruiken. De ingezamelde cadeaus worden vlak voor kerst uitgedeeld aan de getroffen gezinnen.
Kinderen in de verwoeste gebieden zijn al hun speelgoed kwijt; het werd nat en onbruikbaar of spoelde weg. Op de site worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht: kinderen of families kunnen vragen om een cadeau voor kerst en kunnen donateurs zich inschrijven om een cadeau te sturen of te kopen bijvoorbeeld via een online warenhuis, of om cadeaus in te pakken. Slachtoffers die nog steeds geen stroom hebben, kunnen een handgeschreven brief schrijven. Zo vraagt een negenjarig meisje om een teddybeer, omdat ze haar oude knuffel zo mist. Secret Sandy probeert nu te achterhalen welke beer ze precies had zodat ze dezelfde beer terug krijgt.
Zelf werden de initiatiefnemers ook het slachtoffer van Sandy. Producer Joy Huang werkte tijdens de storm als vrijwilliger op het zwaar getroffen schiereiland Rockaway in het New Yorkse stadsdeel Queens, en actrice Kimberley Berdy moest weg uit haar huis in het overstroomde Hoboken in New Jersey en leefde acht dagen zonder stroom en verwarming. De twee zijn verbaasd over de grote hoeveelheid brieven die ze hebben ontvangen van mensen die willen helpen. En niet alleen uit de VS zelf; binnenkort ontvangen ze een zending speelgoed uit Engeland.
Vorig jaar kwamen Secret Santa’s of kerstengelen nog in het nieuws toen mensen anoniem de rekeningen betaalden van kerstcadeaus die mensen op afbetaling hadden laten wegleggen bij warenhuis K-Mart.