TWINTIG KLEUTERS, ZES VOLWASSENEN DOOD BIJ SCHIETPARTIJ BASISSCHOOL VS

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Voor de zoveelste keer is op een school in de Verenigde Staten een schietpartij geweest. Dit keer zullen er ook twintig kleine doodskisten moeten worden besteld, want een schutter schoot volgens ooggetuigen minimaal honderd kogels af in een kleuterklas op een basisschool in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut. Er vielen 26 doden, twintig daarvan zijn kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Ook de schutter, volgens politiebronnen de 20-jarige Adam Lanza, is dood.
Wat begon als een normale vrijdag, eindigde al snel in een gruwelijk drama op de Sandy Hook-basisschool in Newtown. Net na half tien ’s ochtends kwam de schutter de school binnen. Wat er daarna precies gebeurde, is nog niet duidelijk. Volgens woordvoerder Paul Vance van de staatspolitie wordt dat nu onderzocht.
Via sociale media en (lokale) media komt wel informatie naar buiten. Zo zouden de schooldirecteur en de schoolpsycholoog de eerste slachtoffers zijn geweest, nadat Lanza thuis zijn moeder Nancy doodschoot. Daarna richtte de schutter twee handvuurwapens en mogelijk een geweer op een complete kleuterklas. De schutter is ook dood gevonden in de school. Het is onduidelijk of hij zelfmoord heeft gepleegd of door toegesnelde politieagenten werd gedood.
Ook zou er een tweede verdachte zijn gearresteerd. Deze man is volgens persbureau AP eveneens een broer van de schutter, de 24-jarige Ryan Lanza.
Een bedroefde verpleegkundige vertelde bij CBS dat twintig wachtende ouders bij de school te horen kregen dat hun kinderen zijn gedood. Ouders werden via een automatisch telefoontje of sms’je op de hoogte gebracht van de schietpartij.
Newtown is een stadje met ongeveer 27.000 inwoners op zo’n anderhalf uur rijden van de stad New York. De schietpartij in de plaats is dodelijkste op een Amerikaanse basisschool ooit. Alleen bij de schietpartij op de universiteit Virginia Tech, in 2007, vonden meer mensen de dood: 32. Ter vergelijking: bij de schietpartij op de middelbare school in Columbine, die het begrip ‘school shooting’ wereldwijd bekendheid gaf, kwamen dertien mensen op het leven.
President Barack Obama sprak het volk kort toe over de schietpartij. Terwijl hij tranen wegveegde en lange pauzes nam om zijn emoties te beheren, sprak hij over de ‘prachtige kleine kinderen’ en de levens die veel te vroeg tot een einde zijn gekomen. ,,Onze harten zijn gebroken. Vanavond zullen Michelle en ik doen wat alle ouders zullen doen: onze kinderen een extra dikke knuffel geven.”
In de VS is het makkelijk om aan wapens te komen en ondanks veel dodelijke schietpartijen – sinds 2007 kwamen bijna honderd mensen om het leven bij schietpartijen op scholen en universiteiten – wordt wapenbezit niet aangepakt. Op sociale media als twitter werd direct na het bekend worden van de massamoord op de basisschool de hoop uitgesproken dat de net-herkozen president Barack Obama in zijn tweede termijn het wapenbezit aan banden zal leggen. Zijn woordvoerder zei dat het op de dag van de schietpartij niet het juiste moment is om het daar over te hebben.