LOYALE KERRY KRIJGT ZIJN MINISTERSCHAP

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Volgens de officiële lezing was het Britse parlementslid Brooks Newmark afgelopen zomer in de Verenigde Staten voor een werkbezoek aan de Republikeinse conventie in Tampa. Maar de conservatief vertelde tijdens een kop koffie de werkelijke reden voor zijn bezoek: hij had een afspraak met een Democraat, zijn ‘goede vriend’ senator John Kerry. ,,Als Obama wordt herkozen, wordt hij de nieuwe minister van buitenlandse zaken”, klonk het op samenzweerderige toon. Newmark zal nu tevreden constateren dat hij de reis naar Amerika niet voor niets heeft gemaakt.
President Barack Obama moet hem nog officieel benoemen, maar dat is een kwestie van tijd. De post lijkt Kerry niet meer te kunnen ontgaan. Naar verluidt was de oud-presidentskandidaat niet de eerste keus van Obama. Zijn voorkeur ging uit naar VN-ambassadeur Susan Rice. Haar kandidatuur lag echter gevoelig bij de Republikeinen vanwege haar omstreden uitspraken na de dodelijke aanslagen in Benghazi. Vorige week meldde Rice dat zij niet langer voor de post in aanmerking wilde komen.
Republikeinen lieten al eerder weten geen bezwaar te hebben tegen de senator uit Massachusetts – ongetwijfeld ook gemotiveerd door het feit dat zijn vrijkomende senaatszetel mogelijkheden biedt voor een senator van de Republikeinse partij.
Zijn lange gezicht doet denken aan het horrormasker dat bekend werd door de I Know What You Did Last Summer-filmserie. Van sprankelend charisma moet Kerry het niet hebben. Maar de baan van minister van buitenlandse zaken lijkt op zijn lijf geschreven.
Kerry verbaasde begin 2008 vriend en vijand toen hij in plaats van zijn goede vriendin Hillary Clinton Obama steunde voor het presidentschap. Hij hoopte toen al dat zijn vroege steun hem zijn droombaan zou opleveren. Maar Obama koos Clinton. Nu krijgt Kerry alsnog zijn zin.
In 2004 was Kerry de Democratische presidentskandidaat. Hij werd weggezet als draaikont en faalde; George W. Bush jr. won. Gedesillusioneerd keerde hij terug naar de senaat en oefende geduld. Dat werd beloond: hij werd voorzitter van de buitenlandcommissie en heeft zo al een omvangrijk internationaal netwerk. Dit jaar hielp hij bij de herverkiezing van Obama: tijdens de debatvoorbereiding speelde Kerry de rol van Mitt Romney. Hij deed dat zo goed, grapte hij in de ‘spin-room’ na één van de debatten, dat zijn hond ging grommen als hij thuis kwam.
Kerry is jurist, politicoloog, oorlogsheld (al trokken medeveteranen zijn heldendaden in Vietnam tijdens de verkiezingscampagne van 2004 in twijfel), ervaren politicus, hardwerkend, loyaal en geduldig. In 2009 dronk hij talloze kopjes thee met de van fraude beschuldigde Afghaanse president Hamid Karzai om hem te bewegen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het lukte na vele uren, al waren de verkiezingen uiteindelijk overbodig omdat Karzais opponent opgaf.
Eén onderwerp gaat hem persoonlijk aan het hart: milieubeleid. Kerry maakt zich al jaren hard voor een beter milieu. Zijn echtgenote, de vermogende Teresa Heinz, wendde haar vermogen deels aan om milieuorganisaties op te richten. Verwacht wordt dat Kerry als minister klimaatverandering op de agenda zal zetten.
Verder worden er van Kerry geen grote beleidsveranderingen verwacht. Kerry ziet de wereld precies zoals Obama ‘m ziet, zeggen mensen die beide Democraten kennen.