OPMARS HUNTSMAN IN NEW HAMPSHIRE – MET DANK AAN ZIJN DOCHTERS

(Door Hanneke Keultjes)
EXETER – Mary Anne Huntsman lacht haar perfecte witte tanden bloot. En daar heeft ze alle reden toe. Haar vader, presidentskandidaat Jon Huntsman, heeft zojuist een dolenthousiast publiek toegesproken in Exeter. Huntsman hoopt dinsdag in New Hampshire te herhalen wat Rick Santorum vorige week in Iowa deed: vanuit het niets wil hij tijdens de eerste primary de tweede plek halen, pal achter Mitt Romney. Dat zou – met dank aan drie van zijn dochters – wel eens kunnen lukken.
Als ‘Huntsman Daughters’ voeren ze campagne voor hun vader – onafhankelijk van de officiële campagne. Vooral dankzij hun twitteraccount @jon2012girls werd het trio beroemd. Het bleek een gouden greep, zegt Mary Anne, want daardoor kreeg Huntsman óók publiciteit. ,,Als ‘dad’ het goed doet, is dat zeker deels te danken aan ons.” Samen met haar eveneens perfect gemaquilleerde zussen Liddy en Abby staat ze in de Town Hall van Exeter te wachten op een live-interview met politieke zender C-SPAN.
Een half uur eerder had Huntsman, in een bruin leren vliegeniersjack, de binnenkant van het schattige stadhuis goedkeurend in zich opgenomen. In dezelfde zaal waar hij in juni 2010 zijn campagne aftrapte, zag hij deze maandagavond rood-wit-blauwe banieren, plakkaten met zijn achternaam in hoofdletters en vooral veel mensen. Heel veel mensen.
Huntsman is op papier de gedroomde presidentskandidaat: hij heeft ervaring in het bedrijfsleven, leidde als gouverneur de staat Utah en werkte als ambassadeur in het buitenland; het meest recent in China, niet bepaald het minst belangrijke land ter wereld.
Maar hij heeft één probleem. De Republikeinse kiezer lijkt niet echt warm voor hem te lopen. Hij zou te gematigd zijn. Zo is hij voor geregistreerd partnerschap van homoparen, weigert hij te beloven dat hij de belasting niet zal verhogen en wordt hij verdacht gevonden omdat hij door de Democratische president Obama als ambassadeur naar China werd gezonden.
Huntsman besloot daarom Iowa over te slaan en al zijn pijlen te richten op de staat New Hampshire, waar hij dankzij de gematigde kiezers meer kans dacht te maken. Hier voerde hij onvermoeibaar campagne, sprak er 170 keer, in bakkerijen, zaaltjes, maar ook bij de mensen thuis in de woonkamer. Nét op tijd lijkt het vruchten af te werpen. In de peilingen stijgt hij gestaag en vecht hij inmiddels met Ron Paul om de tweede plek.
Mohammed Motin (31) is niet verrast door de opmars. Hij vat de reden van zijn steun samen door naar het motto van Huntsman te wijzen: ‘country first’ (het land op de eerste plaats). ,,En hij heeft een solide plan voor de economie waarmee hij het begrotingstekort kan terugbrengen.”
Tijdens de bijeenkomst in Exeter stelde Huntsman ook het ‘vertrouwenstekort’ aan te pakken: Amerikanen moeten weer vertrouwen krijgen in instituties als het congres. Kris Martin, die samen met haar man Paul de bijeenkomst bezocht, is daardoor overtuigd. Haar stem gaat naar Huntsman.
Maar wat gebeurt er na New Hampshire met de presidentskandidaat die al zijn geld op New Hampshire heeft gezet? ,,Dat is een hele goede vraag”, zucht ze. Want zelfs als Huntsman het hier tijdens de voorverkiezing buiten verwachting goed doet, is dat waarschijnlijk meteen de laatste keer. De volgende voorverkiezing is in South Carolina, waar de kiezers veel conservatiever en religieuzer zijn dan in New Hampshire.
De Huntsman Daughters gaan hoe dan ook volle kracht vooruit, vertelt Liddy. ,,Wij gaan woensdag direct door naar South Carolina. De vliegtickets zijn al gekocht.”