STERREN NERVEUS OM HARDE GRAPPEN GERVAIS BIJ GOLDEN GLOBES

De Franse stomme film The Artist en de tragikomische The Descendants gaan na de 69ste uitreiking van The Golden Globes met de belangrijkste onderscheidingen naar huis.

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Bij de sterren in Hollywood staat de uitreiking van de Golden Globes, de onderscheidingen voor films en tv, bekend als de meest relaxte van het ‘prijzenseizoen’. Maar toen de acteurs in smokings en actrices japons zondagavond (lokale tijd) over de rode lopen schreden, brak bij hen ook een beetje het angstzweet uit.
De reden: de Britse komiek Ricky Gervais was voor de derde keer uitgenodigd om de ceremonie te presenteren. Vorig jaar beledigde hij met zijn keiharde grappen alles en iedereen in Hollywood. Zijn aanvallen kregen zelfs meer publiciteit dan de prijswinnaars. Nóóit meer zou Gervais welkom zijn, zei organisator Hollywood Foreign Press Association aanvankelijk. Maar de kijkers smulden en dus stond de Brit, bekend uit The Office, zondag gewoon weer op het podium. ,,Waar was ik gebleven?”, vroeg de komiek terwijl er een valse glimlach om zijn lippen krulde.
Van tevoren had Gervais al aangekondigd geen rekening te houden met verzoeken om zelfcensuur. En ja hoor: zijn grappen waren net zo gemeen én vermakelijk als vorig jaar. Hij viel zender NBC aan, die de ceremonie uitzond, als ‘derde zender van de VS’. Om zichzelf vervolgens te corrigeren met ‘o nee, vierde’. En over de Golden Globes was Gervais ook niet bepaald complimenteus: ,,Het is net als de Oscars, maar dan zonder het aanzien.”
Maar dit keer waren de acteurs en actrices beter voorbereid op de grappen van Gervais. Toen een jaloerse Gervais mede-Brit Colin Firth aankondigde met ‘hij is heel erg racistisch en ik zag hem ooit een blind katje slaan’, sloeg Firth ook terug – figuurlijk. ,,Ik zag bij binnenkomst een groep religieuze demonstranten met protestborden waarop stond dat we voor onze zonden zouden boeten. Maar wij hebben Ricky al.” Popster Madonna, die een beeldje won voor het beste filmlied, daagde Gervais uit toen hij haar aan aankondigde aan de hand van haar songtitels. ,,Als je vindt dat ik er nog steeds ‘Like a Virgin’ uitzie, waarom doe je er dan niks aan?” Gervais rende daarop de coulissen in.
Ondanks de vrees bij het publiek om het doelwit te worden van één van Gervais’ grappen, was er ook blijdschap. Vooral bij de makers van The Artist, een Franse stomme film, die met drie Golden Globes naar huis ging, onder andere voor beste comedy en beste comedyacteur (Jean Dujardin). The Descendants werd uitgeroepen tot beste dramafilm. George Clooney won een beeldje voor zijn hoofdrol in de soms komische, soms tragische film die zich afspeelt op Hawaii.
Verder viel er bij de uitreiking voor iedereen iets te winnen. Vooraf waren er geen grote favorieten; films of series die een groot aantal nominaties binnensleepten. Martin Scorsese werd uitgeroepen als beste regisseur voor 3D-familiefilm Hugo. Michelle Williams won voor haar vertolking van Marilyn Monroe in My Week with Marilyn. Meryl Streep deed in de categorie drama hetzelfde voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. The Help, over het leven van zwarte huishoudsters in het zuiden van Amerika in de jaren zestig, viel in de prijzen voor beste bijrol (Octavia Spencer).
Bij de tv-winnaars viel op dat de series die in de prijzen vielen, vrijwel allemaal worden uitgezonden door betaalzenders Showtime, HBO en Starz. Homeland (nu op Nederland 3 te zien) werd uitgeroepen tot beste dramaserie. Actrice Claire Danes, die er de hoofdrol in speelt, won de prijs voor beste actrice. Matt LeBlanc werd geëerd als beste comedyacteur in Episodes, waarin hij zichzelf speelt. Kelsey Grammer won de prijs in de categorie drama voor zijn rol als burgemeester van Chicago in Boss. Laura Dern werd onderscheiden voor haar comedy Enlightened. Kate Winslet kreeg de Golden Globe voor haar rol in miniserie Mildred Pierce. De enige uitzondering was Modern Family. De populaire serie van de Amerikaanse zender ABC werd uitgeroepen tot beste comedyserie.
Oudere acteurs deden het ook goed dit jaar. Christopher Plummer (82) won de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol in Beginners en Jessica Lange (62) viel in de prijzen voor haar rol in de serie American Horror Story. Voor zijn hele oeuvre kreeg acteur Morgan Freeman (74) de Cecil B. DeMille Award.