‘HOLLYWOOD GOES GAY’

De tijd dat tv- en filmsterren hun seksuele geaardheid moesten verbergen uit vrees voor een vroegtijdig einde van hun carrière, is voorbij. In het Hollywood van 2012 hebben homo’s geen kast meer nodig. ,,Vroeger zou de positie van presentator Anderson Cooper onhoudbaar zijn geworden. Als hij nu door CNN ontslagen zou worden, zou er een volksopstand uitbreken.”

(Van onze correspondent Hanneke Keultjes)
NEW YORK (GPD) – Eigenlijk keek niemand er van op, toen CNN-presentator Anderson Cooper eerder deze week in een verklaring schreef wat half Amerika al lang wist: hij is homo. ‘Ander nieuws: water is nat’, schreef een weblog om te illustreren dat Coopers onthulling heus niet zo spectaculair was. Volgens professor Chris Freeman, docent Engels en genderstudies aan de University of Southern California, zat Cooper ook niet in de kast. ,,Ik noem het ‘hidden in plain sight’; hij had zich verstopt waar iedereen hem kon zien. Hij maakte er geen geheim van, maar zei het nooit hardop.”
Toen Cooper naar Los Angeles kwam om meer te weten te komen over zijn overleden vader, waarnaar Freeman onderzoek deed voor een boek (‘zijn vader was biseksueel’), nam hij zijn vriend mee. ,,Dat is de gespierde eigenaar van een homobar in New York. Dat zegt toch genoeg.” Cooper, die dankzij zijn staalgrijze haar en korenblauwe ogen ook veel vrouwenharten sneller doet kloppen, stelde zich op het standpunt dat zijn privéleven privé is en dat hij als journalist objectief wilde blijven. Maar hoe langer Cooper zweeg, hoe meer de indruk werd gewekt dat hij iets te verbergen had, of zich schaamde.
Homoseksualiteit en Hollywood was ook jarenlang een moeilijke combinatie. De tv- en filmindustrie in Californië lijkt een vrijzinnige kolonie waar niemand opkijkt van een portie seks, drugs en rock-‘n-roll, maar de studiobazen – daar waar het grote geld zit – zijn aartsconservatief. Homoseksuele acteurs en actrices hielden hun geaardheid angstvallig geheim om geen rollen mis te lopen. Filmstudio’s lieten vijftig jaar geleden nog clausules in contracten opnemen zodat een acteur of actrice in het geval van ‘moreel verwerpelijk gedrag’ moeiteloos ontslagen kon worden.
Maar homo zijn is in Hollywood al lang geen taboe meer, zegt professor Freeman, die zich heeft gespecialiseerd in Hollywood en homo’s. ,,Kijk naar het homohuwelijk. Zelfs president Obama is daar nu voorstander van. Een aantal jaar geleden kon je daar nog geen mening over hebben. Nu word je dan al snel voor homofoob aangezien.”
Hollywood heeft dezelfde verandering doorgemaakt, stelt Freeman. ,,Vroeger zou de positie van Anderson Cooper onhoudbaar zijn geworden. Als hij nu door CNN ontslagen zou worden, zou er een volksopstand uitbreken.” De ‘coming-out’ van Cooper was ‘non-nieuws’, maar toen actrice Ellen DeGeneres in 1997 zowel bij Oprah Winfrey als in haar eigen comedyserie onthulde dat ze op vrouwen valt, zorgde dat voor een indrukwekkende publiciteitsgolf met vervelende gevolgen. Haar serie Ellen werd zes weken later van de buis gehaald, haar fans waren boos en DeGeneres werd depressief. Het zou zes jaar duren voordat ze haar carrière weer op de rit kreeg met een succesvolle eigen talkshow.
De negatieve publiciteit weerhield acteurs en actrices er niet altijd van om – na korte of langere tijd – uit de kast te komen, maar nu laten ze zich vaak helemaal niet meer ín de kast stoppen. Jonge acteurs, zoals Chris Colfer uit Glee, Jim Parsons uit The Big Bang Theory en Matt Bomer uit White Collar, zíjn gewoon homoseksueel – daar komt geen grote onthulling meer aan te pas. Dat seksuele geaardheid ook geen negatieve invloed heeft op de carrières van acteurs bewijst Neil Patrick Harris, die Barney speelt in How I Met Your Mother. ,,Toegegeven, hij is geen A-filmster, maar hij speelt wel een hoofdrol in een populaire comedyserie. Nota bene als een rokkenjagende man”, zegt Freeman. ,,En popster Ricky Martin is ook een uitstekend voorbeeld. Hij kwam uit de kast in de Puerto Ricaanse machismo-cultuur. Maar ook zijn carrière bloeit nog: hij staat nu zelfs op Broadway.”
Maar het is niet voor iedereen makkelijk om uit de kast te komen. Rapper en actrice Queen Latifah en actrice Jodie Foster, die recent brak met de vriendin met wie ze al twintig jaar samen was, hebben ondanks veel speculatie nog nooit in het openbaar opmerkingen gemaakt over hun geaardheid. En over acteurs Tom Cruise en John Travolta doen al jaren geruchten de ronde. Travolta krijgt de ene na de andere rechtszaak aan zijn broek, allemaal aangespannen door jonge masseurs die claimen dat de 58-jarige acteur hen heeft aangerand. ,,In hoeveel koekjestrommels moet je je hand steken voordat je betrapt wordt met een koekje in je hand?”, stelt Freeman. Toch zullen zij niet uit de kast komen. ,,Hun hele leven is gestoeld op een bepaald imago. Dat valt niet te herschrijven.”